Wat te doen in Arnhem: de top 10 bezienswaardigheden

Een bezoek aan Hanzestad Arnhem, gelegen in het hart van de provincie Gelderland, staat garant voor een geweldig dagje uit voor jong en oud! Doordat de stad compact is ingedeeld, is een dagje winkelen in de historische binnenstad is bijvoorbeeld makkelijk te combineren met een cultureel uitje naar één van de vele musea. Dit artikel vertelt je meer over de top 10 bezienswaardigheden in deze stad, en geeft je tevens handige tips voor je reis er naartoe!

Nederlands Openluchtmuseum

In het Openluchtmuseum neem je een kijkje in het leven van Nederlanders door de eeuwen heen. Van fabrieksmedewerkers tot imkers en van bakkers tot boeren, de medewerkers bootsen het leven uit vervlogen tijden na, en kunnen je hier alles over vertellen! Voor de kinderen is het bijvoorbeeld een leerzame belevenis om het leven op een 19e eeuwse school mee te maken. In het museum staan vele authentieke, originele gebouwen die naar het museum zijn vervoerd, of hier zijn her-opgebouwd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een Zeeuwse kerk, boerderijen, molens en een stoomzuivelfabriek.

Historische Binnenstad

De stad Arnhem is ruim elf eeuwen oud, en dat proef je en voel je in de binnenstad! Naast de vele modewinkels en horeca, vind je hier historische gebouwen en charmantje paadjes en straatjes. Een stadswandeling is dan ook zeer aan te raden. Neem ook eens een kijkje bij de historische kelders onder de Rijnkade: al sinds de veertiende eeuw werden deze gebruikt voor de opslag van handelswaar, brandstof, en later als koelingsruimten voor voedingsmiddelen. Boek vantevoren een gids en laat je meenemen op een tour door het verleden!

Kom je met de auto naar Arnhem? Betaald parkeren in de binnenstad geldt 7 dagen per week, en kost je maximaal 3 euro 33 per uur. In veel gevallen is het goedkoper om te parkeren op een transferium wanneer je de binnenstad bezoekt.

Burger’s Zoo

Wellicht één van de meest bekende dierentuinen van Nederland, en de drukstbezochte attractie van de provincie Gelderland: Burger´s Zoo! Het park bestaat al ruim honderd jaar, en heeft de leefgebieden van de dieren zo goed mogelijk nagebootst. Zo is er een overdekt oerwoud (Burger´s Bush), een groot zee-aquarium (Burger´s Ocean) en een grote overdekte kids jungle speeltuin. Bovendien zijn er (per seizoen wisselende) evenementen en voorstellingen te bekijken, zoals de Zomeravonden en de Winter Pasar Malam! Bekijk vantevoren even de website voor actuele informatie over de activiteiten.

Park Sonsbeek

Dit park, gelegen op slechts 5 minuten lopen vanaf het Centraal Station, is het bekendste van Arnhem, en was in 1963 het eerste park wat tot Rijksmonument werd gekroond. In het park vind je, naast grasvelden om op te picknicken en paadjes om op te wandelen, onder meer ook uitkijktoren Belvédère en de Steile Tuin, welke zijn naam dankt aan de vele hellingen en hoogteverschillen. Zoals een echt stadspark betaamt, zijn er in de lente en zomer regelmatig voorstellingen, evenementen en activiteiten, zoals TheaterAvenue en Dansen in de Steile Tuin.

Ontdek je de stad graag per fiets, maar kom je van ver? Huur dan bij het station een OV-fiets; met je OV-fietsabbonement neem je zo al een fiets mee voor 3,35 per ritje! Bekijk de website van de NS voor meer informatie

Arnhems Oorlogsmuseum

In het Oorlogsmuseum staat de periode 1940-1945 centraal. De collectie voorwerpen bestaat met name uit wapens, uniformen, documenten en voertuigen. Het museum is gevestigd in een oud schoolgebouw, en concentreert zich met name op de geschiedenis van de regio Arnhem. Situaties uit de oorlog worden zo goed mogelijk nagebootst, en wordt geheel gerund door vrijwilligers, die je graag een rondleiding geven. Het museum is goed te bereiken met zowel de auto als met het openbaar vervoer, en beschikt ook over een kantine voor een hapje en een drankje.

Huis Zypendaal

Dit prachtige landhuis is gelegen aan de noordkant van Arnhem op Landgoed Park Zypendaal, en stamt uit de 18e eeuw. Origineel werd het huis gebouwd als buitenverblijf voor een vermogende familie, en in de oorlog deed het enige tijd dienst als hospitaal voor gewonde Duitse militairen. Tegenwoordig is het huis ingericht als museum, en kun je de oorspronkelijke inboedel bewonderen. Het huis is alle zondagen geopend (in de zomermaanden) voor een rondleiding, en het landgoed zelf is vrij toegankelijk. Hier kun je heerlijk wandelen met de hond of genieten van de beekjes, vijvers en de daarbij behorende flora en fauna.

Kom je met de trein? Arnhem beschikt over vier stations: voor de meeste attracties is Arnhem Centraal het beste uitgangspunt.

Sint-Eusebiuskerk

De Eusebiuskerk is gebouwd in de late middeleeuwen, en bepaalt nog altijd voor een groot deel het stadsgezicht van Arnhem. In de Tweede Wereldoorlog werd de kerk grotendeels verwoest, en de herbouw van de toren werd in 1963 voltooid. Op 73 en 81 meter hoogte kijk je uit over Arnhem en omstreken, en via de panoramalift bekijk je de grote kerkklokken. Ook de grafkelders zijn zeer de moeite waard om te bezoeken. De kerk heeft tevens regelmatig een tentoonstelling over de geschiedenis van de kerk en de Slag om Arnhem: bekijk de website voor actuele data.

Nederlands Wijnmuseum Arnhem

Gevestigd in een ondergrondse kelder vind je het Nederlands Wijnmuseum, waar je kennis maakt met de historie én de toekomst van wijn. Je ontdekt hier vele interessante weetjes over wijn, van het begin van de productielijn in de wijngaard en het kneuzen en persen van druiven, tot aan de gisting en opslag. Een rondleiding door de wijnkelders brengt je langs duizenden flessen die liggen te rijpen. Uiteraard ontbreekt ook een proeverij in aanwezigheid van een wijnexpert niet. Houd er rekening mee dat het museum alleen op zaterdag én op afspraak is geopend!

Modekwartier

In de wijk Klarendal, op loopafstand van het centrum en het centraal station, vind je het Modekwartier Arnhem. Meer dan 60 winkels, ateliers, galerijen en werkplaatsen van bekende én minder bekende ontwerpers kun je je als fashion-fan uren vermaken. Veel ontwerpers leiden je graag rond door hun werkplaats, en regelmatig vind je een unieke expositie of tentoonstelling. Uiteraard ontbreken ook eigenzinnige cafeetjes en hippe restaurants niet.

Rozet

Rozet is een cultureel centrum met een veelzijdige bestemming. Naast dat het gebouw zelf een architectonisch hoogstandje is (je vindt binnen onder meer een 200 meter lange gang), is er binnen altijd iets te beleven! Zo zijn er onder meer regelmatig interessante lezingen, tentoonstellingen, presentaties, debatten en optredens, en biedt het gebouw hiernaast een podium aan beginnende initiatieven. Vooral het Erfgoedcentrum is voor de bezoeker interessant: hier vind je tentoonstellingen over de geschiedenis van Gelderland. Het gebouw huisvest verder onder meer ook de kunstuitleen ToArt, en is in 2014 verkozen tot beste gebouw van Nederland!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang als eerste de nieuwste updates!

Je gegevens zullen nooit met derden worden gedeeld.