Studeren in het buitenland: hoeveel kost het?

Hoe duur is een studie in het buitenland in vergelijking met Nederland?

Dit onderzoek is voor het eerst uitgevoerd in 2014. In 2015 is het onderzoek geüpdatet met nieuwe cijfers (voor zover er nieuwe cijfers bekend zijn).

In dit onderzoek gaan we in op het onderwerp ‘de kosten van studeren in het buitenland’. De aanleiding voor dit onderzoek is een interessante en leuke infographic op de website van Beslist.nl geweest. De infographic geeft een globaal beeld van de kosten van een studie in het buitenland ten opzichte van een studie in Nederland, maar wij hadden het idee dat we méér met dit onderwerp konden doen. Bovendien is de informatie uit de infographic van Beslist.nl niet toegelicht en gebaseerd op oude informatie. Wij willen studenten die erover zitten te denken om een studie in het buitenland te volgen graag helpen met het maken van een gedegen besluit, dus vandaar dat wij ons eigen onderzoek hebben gedaan.

Het onderzoek is voornamelijk bedoeld voor mensen die hun middelbare school hebben afgerond en misschien een studie in het buitenland willen volgen. Het tweede deel van het onderzoek is echter ook van toepassing op mensen die al studeren en een stage in het buitenland overwegen en studenten die een bachelor hebben behaald in Nederland en hun master in het buitenland willen halen. In het onderzoek beantwoorden wij de volgende vraag:

Hoe duur is studeren in het buitenland in vergelijking met Nederland?

Om antwoord te kunnen geven op die vraag, geven we eerst antwoord op de onderstaande twaalf vragen.

Vragen over studeren in Nederland:

 • Hoe duur is studeren in Nederland?
 • Hoe duur is een studentenkamer gemiddeld in Nederland?
 • Wat is de gemiddelde Nederlander kwijt aan levensonderhoud?
 • Hoe zit het nu met de studiefinanciering?
 • Wat verdient een student in Nederland met een bijbaan?
Vragen over studeren in het buitenland:
 • Is er verschil tussen studeren binnen de EU en buiten de EU?
 • Wat zijn populaire landen om in te studeren?
 • Hoe duur is studeren in de populaire landen?
 • Wat zijn mensen gemiddeld kwijt aan levensonderhoud in het buitenland?
 • Behoud een student zijn of haar studiefinanciering in het buitenland?
 • Kun je een studiebeurs krijgen als je in het buitenland gaat studeren?
 • Kan je in het buitenland een bijbaan hebben?

We gaan vrij diep in op de kosten van een studie in Nederland, maar zonder een volledig beeld is het lastig om een gedegen vergelijking te maken. Wanneer we antwoord hebben gegeven op alle deelvragen, volgt de conclusie.

Hoe duur is studeren in Nederland?

Hoe duur is studie aan een hogeschool of universiteit?

Als je in Nederland gaat studeren, dan kun je kiezen voor twee soorten onderwijs: het bekostigd onderwijs en het niet bekostigd onderwijs (ook wel particulier onderwijs genoemd). Het bekostigd onderwijs wil zeggen dat je studeert aan een hogeschool of universiteit die voor een groot deel gefinancierd wordt door de staat. Denk hierbij aan de Hoge Economische School, Hogeschool Utrecht, Universiteit van Amsterdam en Erasmus Universiteit Rotterdam. Het collegegeld voor dit soort onderwijs voor 2015/2016 bedraagt € 1.951.

Hoe duur is een studie aan een particulier instituut?

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een particuliere studie – ook wel niet bekostigd onderwijs genoemd - te volgen. In tegenstelling tot het reguliere hoger onderwijs wordt een studie aan een particulier instituut niet gefinancierd door de staat. Hoe duur is een particuliere studie dan precies? Dat ligt helemaal aan het opleidingsinstituut en de studie die je volgt. Aan de ene kant maakt het niet bekostigd onderwijs minder kosten omdat er veel minder gebruikt wordt van klassikaal onderwijs. Ook gaan dit soort scholen doorsnee genomen efficiënter te werk dan de eerder genoemde hogescholen en universiteiten. Anderzijds zijn particuliere scholen natuurlijk geheel afhankelijk van het geld van de studenten, wat het collegegeld doet stijgen. In de regel zijn volledige opleidingen aan een particulier instituut daardoor duurder dan dezelfde opleiding aan een bekostigde hogeschool of universiteit.

Een klassikale HBO-bachelor Bedrijfskunde van vier jaar bij het LOI kost in 2014/ 2015 bijvoorbeeld in totaal €9324. Aan de HES zou deze opleiding in totaal €7624 hebben gekost. Als je de opleiding aan de HES zou volgen, dan krijg je voor dat geld meerdere dagen per week les. Aan de LOI heb je 16 bijeenkomsten per jaar van zeven uur als je voor de dagvariant kiest en 32 bijeenkomsten per jaar van drie uur als je voor de avondvariant kiest. Er zit dus een duidelijk verschil tussen zowel het aantal uren dat je les hebt als het lesgeld dat je jaarlijks betaalt.

Wat zijn redenen om voor een particuliere studie te kiezen?

Afhankelijk van je persoonlijkheid en je ideeën omtrent studeren sluit het niet bekostigd onderwijs wellicht goed bij jou aan. Over het algemeen zijn particuliere studies namelijk voornamelijk gericht op deeltijdopleidingen en vindt er hoofdzakelijk afstandsonderwijs plaats, bijvoorbeeld in een elektronische leeromgeving. Dit in tegenstelling tot de bekostigde hogescholen, waar de nadruk ligt op voltijdopleidingen en klassikale lessen. Hierdoor zijn particuliere instituten over het algemeen flexibeler en heb je meer vrijheid.

Als je goed met vrijheid om kan gaan, gemotiveerd bent en van jezelf weet dat je thuis ook echt gaat studeren, dan is een niet bekostigde hogeschool allicht meer voor jou dan het reguliere onderwijs. Als je een beroepsgerichte opleiding gaat volgen moet je echter wel goed opletten welke opleiding je gaat volgen. Uit een onderzoek van SEO Economisch Onderzoek is namelijk gebleken dat slechts 20% van alle beroepsopleidingen resulteert in een erkend MBO/ HBO diploma.

Hoe duur is een studentenwoning in Nederland?

De gemiddelde huurprijs van een studentenkamer in Nederland verschilt enorm. In 2013 bijvoorbeeld varieerde de gemiddelde huurprijs van €396 in Amsterdam tot €257 in Dronten. Tegelijkertijd is het het moeilijkst om een kamer te vinden in Amsterdam, terwijl je in Dronten relatief makkelijk een kamer vindt. Van alle studentensteden hebben studenten in 2013 in Tilburg het gemakkelijkst en snelst een kamer kunnen huren, terwijl de huurprijs daar niet eens zo ver onder het landelijk gemiddelde ligt. Op de volgende afbeelding zijn de gemiddelde huurprijzen van 2013 afgebeeld.

 

Verschillende soorten studentenwoningen

Een studentenwoning via een particuliere verhuurder

Bij de keuze tussen je huisvesting kun je in feite kiezen uit twee soorten huurwoningen. Je kunt je studentenkamer via een particuliere verhuurder huren of via een studentenhuisvester. Een studentenkamer via een particuliere verhuurder is in de meeste gevallen duurder dan via een studentenhuisvester (net zoals de particuliere studies duurder zijn: een causaal verband?). Een particuliere studentenkamer heeft echter wel een groot voordeel: je geniet van huurbescherming, wat betekent dat de verhuurder de huur alleen op kan zeggen na toestemming van de rechter.

Een studentenwoning via een studentenhuisvester

Als je besluit om via een studentenhuisvester op zoek te gaan naar een kamer, dan kan je dat heel snel een kamer opleveren. Het kan echter ook, helaas, lang duren. De meeste studenten melden zich eerst aan voor Kamernet voor een handig overzicht van alle beschikbare studentenkamers. Je kunt je laten plaatsen op een wachtlijst, waarbij je wacht totdat er een kamer vrij is en je aan de beurt bent. Je kunt daarentegen ook zelf op zoek gaan. Als je je aanmeldt voor een studentenkamer, dan wordt je (hopelijk) uitgenodigd voor een zogenoemde hospiteeravond. Je gaat langs bij het studentenhuis, net zoals alle anderen die zijn uitgenodigd, en dan wordt er gekeken of je bij het studentenhuis past. Hoe de hospiteeravonden verlopen verschilt, maar meestal worden de potentiële kamerhuurders om en om uitgenodigd. Je vertelt wat over jezelf, beantwoord de vragen, stelt vragen van jezelf en dat was het. Degene die het leukste over is gekomen, dat wordt de gelukkige nieuwe huurder. Soms worden alle potentiële huurders tegelijkertijd uitgenodigd, ga je mee uit of mondt een hospiteeravond uit in een drankfestijn. Je weet het nooit helemaal zeker!

Wat ben je gemiddeld kwijt als student aan levensonderhoud in Nederland?

Kosten levensonderhoud studenten | 1Korting

Als je een kamer hebt gevonden, dan ben je er natuurlijk nog niet. Er komen nog vele andere kosten bij kijken. Wat is een student in Nederland gemiddeld kwijt per maand? Het Nibud heeft hier in 2013 een onderzoek over gepubliceerd met de gegevens van 2011-2012. Gemiddeld is een student €951 kwijt per maand. Kies je ervoor om je collegegeld in termijnen te betalen? Dan kost dat je in 2015/ 2016 € 162,58 extra per maand. Hieronder volgt een overzicht van de kostenposten die een student in Nederland gemiddeld heeft


"Een #student in Nederland is gemiddeld €951 per maand kwijt aan levensonderhoud." [Tweet this]
 • €341 huur;
 • €152 boodschappen;
 • €84 studieboeken;
 • €48 vervoer (naast de OV-kaart);
 • €130 ontspanning, uitgaan en sport;
 • €58 kleding en schoenen;
 • €106 zorgverzekering;
 • €32 telefoon.

Je krijgt natuurlijk wel zorgtoeslag, wat de kosten voor je zorgverzekering aanzienlijk laat dalen. In sommige gevallen krijg je tevens huurtoeslag (voorheen huursubsidie genoemd). Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag moet je echter aan bepaalde voorwaarden voldoen. Eén van die voorwaarden is dat je een zelfstandige woonruimte hebt met een eigen voordeur, keuken en badkamer. Als je via een studentenhuisvester huurt, dan kom je hier bijna nooit voor in aanmerking. Via een particuliere huisvester is de kans groter.

Hoeveel studiefinanciering krijg je in Nederland?

In het schooljaar 2014/ 2015 hebben Nederlandse studenten recht op onderstaande studiefinanciering. De hoogte van de studiefinanciering is afhankelijk van verschillende factoren. Als je nog bij je ouders woont, dan krijg je bijvoorbeeld minder studiefinanciering dan wanneer je op jezelf woont. Verdienen je ouders weinig? Dan heb je, zowel als je uitwonend en thuiswonend bent, recht op een aanvullende beurs. Bekijk het overzicht voor de precieze bedragen.

* Krijg je geen of minder aanvullende beurs?
Dan mag je dat bedrag extra lenen.

 

Vanaf het schooljaar 2015/ 2016 veranderen de regels omtrent de studiefinanciering echter. De “gloriedagen” (vanuit het optiek van de student) zijn wat betreft de studiefinanciering helaas voorbij. Vroeger kregen studenten de volledige studiefinanciering als gift wanneer zij hun studie binnen tien jaar hadden afgerond. Deze gift wordt echter per september 2015 veranderd in een lening en deze lening komt bovenop de lening die veel studenten al afsluiten. Het heet dan ook geen studiefinanciering meer, maar studievoorschot (dan klinkt stufi toch beter dan stuvo).

"#Stufi verandert per september 2015 in stuvo" [Tweet this]

Uit het onderzoek van Nibud is gebleken dat afgestudeerde studenten in 2011-2012 gemiddeld €17,500 schuld hadden. Volgens De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) wordt de gemiddelde studieschuld met het nieuwe leenstelsel €30.000. "Het is onvoorstelbaar hoe de overheid tegen beter weten in jonge mensen in de schulden jaagt," aldus een woordvoerder van de LSVb.

Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over de wijzigingen.

Hoeveel verdien je in Nederland met een bijbaan?

Met alleen de studiefinanciering redden de meeste studenten het echter niet. Daarom hebben veel Nederlandse studenten een bijbaantje naast hun studie. Dat is vooral nodig als je geen ouders hebt die alles voor je betalen of als je niet (het maximale bedrag per maand) wilt lenen.

Volgens de meest recente statistieken van het CBS (gepubliceerd op 11 februari 2014) werkten in 2012 ruim vier op de vijf studenten in het hoger onderwijs tussen de één en twee dagen in de week. Gemiddeld verdienden zij €440 per maand. HBO'ers werkten iets meer dan WO'ers (respectievelijk 88% en 75%) en verdienden zij meer (respectievelijk €470 en €380). De meeste studenten werkten als kelner of in een bar (16%), op de voet gevolgd door verkoopmedewerkers (15%).

Bijverdiensten uit arbeid van studenten hoger onderwijs, 2012

Studenten met een bijbaan | 1Kortingscode.nl

Het aantal studenten dat in Nederland werkt naast hun studie is de afgelopen jaren redelijk constant gebleven. Het maandelijkse loon was in 2012 alleen íets lager dan in 2008. In 2008 verdienden HBO-studenten namelijk gemiddeld €475 per maand en WO-studenten €383,33. Wat wel opvallend is, is dat in 2008 bijna 92% van de HBO’ers en 83% van de WO’ers naast hun studie werkten. Ook werkten studenten in 2008 gemiddeld meer uren per week (in 2008 werkten 24 jarigen gemiddeld 23 uur per week t.o.v. ruim 14 uur in 2012).

Gemiddelde bijverdiensten van studenten hoger onderwijs, 2008

Studenten met een bijbaan | 1Kortingscode.nl

Hoe duur is studeren in het buitenland?

Waarom zou je studeren in het buitenland?

Waarom zou je ervoor kiezen om je opleiding in het buitenland te volgen? Iedereen heeft natuurlijk zijn of haar eigen beweegredenen, maar de website WilWeg.nl (onderdeel van Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs) heeft de vijf belangrijkste redenen geformuleerd:

 • Om de academische uitdaging;
 • Omdat werkgevers internationale ervaring een pre vinden;
 • Om de persoonlijke ontwikkeling die je doormaakt;
 • Omdat het een geweldige ervaring is;
 • Omdat het een unieke kans is.

Waar ga je studeren?

Als je van plan bent om te studeren in het buitenland dan heb je keuze uit honderden universiteiten verspreid over de hele wereld. Waar je heen wilt, dan is natuurlijk volledig aan jou. Weet je nog niet zeker waar je wilt studeren? Dan helpt dit gedeelte van het onderzoek je met het maken van je keuze. Vooral op financieel gebied zit er namelijk een groot verschil tussen de verschillende landen en universiteiten waar je uit kunt kiezen.

Is er verschil tussen studeren binnen de EU en buiten de EU?

De eerste keuze die je moet maken is of je wilt studeren binnen of buiten de Europese Unie. Door elkaar genomen is een studie in een land dat tot de Europese Unie behoort goedkoper dan een studie buiten de Europese Unie. Ook brengt studeren in de Europese Unie andere voordelen met zich mee, want binnen de EU heb je bijvoorbeeld overal automatisch een permanente verblijfsvergunning, wat een aantal voordelen heeft (daarover later meer).

In de meeste landen buiten de EU heb je een visum nodig om er langere tijd te verblijven. Vaak bestaat er een speciaal studentenvisum, maar zo’n visum kan bepaalde restricties hebben. Zo is het bijvoorbeeld niet altijd toegestaan om naast je studie te werken met een studentenvisum. Hier lees je meer over in het hoofdstuk ‘Werken naast je studie in het buitenland’.

De kosten van een studie in de EU vs een studie buiten de EU

De kosten van een studie in de Europese Unie

"In veel Europese landen betaal je géén collegegeld!" [Tweet this]
Europese Unie | 1Kortingscode.nl

Als inwoner van de Europese Unie heb je, als je in een ander EU land studeert, dezelfde rechten als de inwoners van dat land. Zoals gezegd krijg je namelijk automatisch een permanente verblijfsvergunning. Dat betekent dat je hetzelfde collegegeld betaalt als de inwoners van dat land. Je opleiding wordt dus deels gesubsidieerd door het land waar je studeert. Dat betekent niet dat je overal hetzelfde betaalt als in Nederland, want in elk land verschillen de kosten voor een studie. In het Verenigd Koninkrijk verschilt het collegegeld per universiteit en varieert het van €4255 tot €10941 per jaar. In Oostenrijk betaal je als inwoner van de EU echter geen collegegeld! Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kosten voor een studie in een groot aantal landen dat tot de Europese Unie behoort (plus Zwitserland en Noorwegen). Dit overzicht komt van Masterportal.eu:

 • Denemarken: Geen collegegeld;
 • Finland: Geen collegegeld voor Bachelor opleiding, bijna alle Master opleidingen zijn ook gratis;
 • Frankrijk: Tussen de €200 en €650 per jaar, afhankelijk van het type opleiding;
 • Duitsland: In de meeste gevallen betaal je geen collegegeld, maar betaal je €50 tot €200 per semester ‘administratiekosten’ waardoor je gebruik kunt maken van studentenvoorzieningen;
 • Italië: In Italië hangt het collegegeld af van de universiteit waar je studeert en het inkomen van je ouders (dat laatste geldt ook voor internationale studenten). Gemiddeld genomen betaal je in Italië tussen de €150 en €3500 per jaar voor publieke universiteiten. Niet bekostigde universiteiten vragen tot €16.000 per jaar;
 • Noorwegen: In Noorwegen betaal je geen collegegeld, slechts €39 tot €79 per semester om in Noorwegen te mogen studeren. Daar krijg je een studentenkaart voor terug waarmee je gratis kunt reizen en recht hebt op gratis zorgverzekering
 • Oostenrijk: Geen collegegeld, maar je betaalt verplicht €16,89 per semester om deel uit te maken van de Oostenrijkse studentenvakbond;
 • Spanje: In Spanje verschilt het collegegeld per regio. Een Bachelor opleiding varieert van €535 tot €1280 per jaar en een Master opleiding van €990 tot €2040 per jaar;
 • Verenigd Koninkrijk: In het Verenigd Koninkrijk betaal je €4255 tot €10941 per jaar;
 • Zweden: Geen collegegeld;
 • Zwitserland: In Zwitserland betaal je €750 tot €3000 per jaar.

De kosten voor een studie buiten de EU

Wereldkaart | 1Kortingscode.nl

Wil je buiten de Europese Unie studeren? Houd dan rekening met, in de meeste gevallen, fors hogere studiekosten. Je betaalt dan namelijk een speciaal tarief voor buitenlandse studenten omdat je studie niet wordt gesubsidieerd door het land waar je studeert. Het jaarlijkse bedrag begint rond de €5000 per jaar en kan oplopen tot meer dan €20.000 per jaar. In landen buiten de Europese Unie komt het ook vaak voor dat de hoogte van het collegegeld flink verschilt per universiteit. Het collegegeld ligt in Amerika gemiddeld het hoogst, waarbij je voor sommige universiteiten alleen al €24.000 collegegeld per jaar betaalt. 


Vanwege de hoge jaarlijkse kosten zijn er weinig Nederlanders die een studie in Amerika helemaal zelf kunnen betalen. Meer Nederlandse studenten kiezen ervoor om mee te doen met een uitwisselingsprogramma, want dan betaal je het Nederlandse collegegeld in plaats van het Amerikaanse collegegeld. Soms kom je dan ook nog in aanmerking voor subsidie van je eigen schoolinstelling, wat studeren in Amerika op financieel gebied een stuk aantrekkelijker maakt. Wil je niet meedoen aan een uitwisselingsprogramma of heb je die mogelijkheid niet? Dan kun je een studiebeurs aanvragen voor je studie in Amerika. Je lees hier meer over in het hoofdstuk over studiebeurzen voor buitenlandse studies. 

Wat zijn populaire Europese landen om in te studeren?

Studeren in de Europese Unie

Kies je ervoor om een buitenlandse studie in de Europese Unie te volgen? En ben je benieuwd welke landen het populairst zijn? Van landen die tot de Europese Unie behoren kiezen studenten van oudsher het meest voor een studie in Spanje, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Landen zoals Oostenrijk en Zweden zijn de laatste jaren echter steeds populairder geworden. Dit komt voor een groot deel vanwege de afwezigheid van het collegegeld en de relatief lagere kosten voor levensonderhoud.

Studeren buiten de Europese Unie

Studeren in Amerika is en blijft populair

Wil je studeren in een land buiten de Europese Unie? Maar heb je nog niet echt een voorkeur of wil je weten welke landen jaarlijks een groot aantal internationale studenten verwelkomen? Ondanks het feit dat studeren in de Amerika verhoudingsgewijs het duurst is, kiezen veel studenten ervoor om een studie in Amerika te volgen. Amerika heeft namelijk  een groot aantal universiteiten die tot de top van de wereld behoren. Harvard staat al sinds 2003 elk jaar op de eerste plaats en maar liefst zestien van de top twintig universiteiten zijn Amerikaans. Daarnaast heeft het land zelf natuurlijk een grote aantrekkingskracht op veel jongeren vanwege Hollywood en steden zoals New York, Las Vegas, Miami, California enzovoort.

Australië wordt steeds populairder

Australië is lange tijd populair geweest onder backpackers, maar het is tegenwoordig ook een populair land onder mensen die een studie in het buitenland willen volgen. De Universiteit van Melbourne staat op de 44e plaats op de wereldranglijst, dus dat een studie aan die universiteit heeft zeker een bepaalde meerwaarde. Australië is echter vooral een populair land vanwege de bruisende studentensteden Melbourne en Sydney, het klimaat en betaalbare verbindingen naar Azië en Nieuw-Zeeland.

Studeren in Canada is een goede keuze

Als je denkt aan studeren in het buitenland, dan is Canada wellicht niet het land waar je als eerste aan denkt. Toch zijn er veel internationale studenten in Canada te vinden. Dit komt doordat de kwaliteit van het onderwijs er erg hoog ligt. De Universiteit van Toronto bekleedt al jaren ongeveer eenzelfde plaats op de wereldranglijst (24e plek in 2014), maar ook andere universiteiten behoren tot de top van de wereld. Daarnaast liggen de kosten voor levensonderhoud lager dan in Nederland terwijl de kwaliteit van de levensstandaard  in Canada tot de hoogste ter wereld behoort.

Wat ben je gemiddeld kwijt aan levensonderhoud in het buitenland?

De kosten voor levensonderhoud verschillen enorm per land. Net zoals in Nederland, ben je door elkaar genomen meer kwijt in een grote stad dan in een kleinere stad of dorp. Gemiddeld kom je een heel eind als je €1000 per maand te besteden hebt, met uitzondering van bijvoorbeeld de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Kosten voor levensonderhoud in Zweden en Oostenrijk

In Zweden bijvoorbeeld ben je ongeveer €767 per maand kwijt. Een kamer kost daar gemiddeld €347 en je dient uit te gaan van €217 aan eten en drinken. In Oostenrijk kun je, als je je best doet, met een relatief klein budget rondkomen. Je huurt namelijk al een kamer in een studentenhuis voor zo’n €200 en het eten en drinken in supermarkten is verhoudingsgewijs niet duur (pizza vanaf €1, een kilo pasta voor €0,39 en een biertje voor €0,50).

Kosten voor levensonderhoud in Spanje

In Spanje is de plek waar je gaat studeren en wonen van grote invloed op je maandelijkse kosten. De huurprijs bijvoorbeeld verschilt van zo’n €11 per vierkante meter per maand in Madrid en Barcelona tot €6 per vierkante meter in Sevilla of aan de kust. Als student in Spanje ben je naar schatting zodoende ergens tussen de €350 en de €1000 per maand kwijt.

Kosten voor levensonderhoud in Frankrijk

In Frankrijk ben je gemiddeld €300 tot €600 per maand aan huur kwijt, tenzij je ervoor kiest om een kamer in het studentencomplex van een universiteit te huren. Dan ben je gemiddeld tussen de €100 en €150 per maand kwijt. Masterportals.eu gaat uit van een gemiddelde van €350 tot €500 per maand voor eten, openbaar vervoer en geld om van te leven.

Kosten voor levensonderhoud in het Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit Engeland, Schotland, Whales en Noord-Ierland. Van deze landen zijn de kosten voor levensonderhoud in Engeland gemiddeld het duurst. De prijs van een studentenkamer verschilt bijvoorbeeld van €376,40 tot zelfs €1128,98! Ook liggen de resterende kosten voor het levensonderhoud gemiddeld iets hoger dan in Nederland.

Kosten voor levensonderhoud in Amerika

Zoals gezegd is studeren in Amerika over het algemeen duurder dan elders ter wereld. Volgens www.ditisamerika.nl liggen de totale kosten van inschrijving voor één academisch jaar – een periode van negen maanden –tussen de $25.000 en $45.000. Omgerekend is dat €19.322,48 tot €34.780,46 per jaar! Dit is echter inclusief collegegeld, kost en inwoning, studieboeken en verzekeringen. Je hebt dan alleen nog zakgeld nodig en wat je maandelijks uitgeeft, dat is geheel aan jou. Ga er echter vanuit dat het leven in Amerika, vooral in de grote steden, iets duurder is dan het leven in Nederland.

Behoud je je Nederlandse studiefinanciering in het buitenland?

Studiefinanciering buitenland | 1Kortingscode.nl

Heb je besloten dat je in het buitenland wilt studeren? En vraag je je af hoe je dat financieel allemaal gaat regelen? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Ook als je een hele opleiding in het buitenland gaat volgen, ongeacht het land, krijg je in de meeste gevallen het studievoorschot. Je moet dan wel voldoen aan de voorwaarden voor studiefinanciering in Nederland en vier extra voorwaarden:

 • De opleiding die je gaat volgen is van voldoende kwaliteit;
 • Van de zes jaar die voorafgegaan zijn aan het moment van inschrijving aan de buitenlandse opleiding, heb je minstens drie jaar legaal in Nederland gewoond.
 • Je mag geen vorm van financiering (ook geen tegemoetkoming in je levensonderhoud of vergoeding van je collegegeld) ontvangen van een buitenlandse overheid;
 • Je moet collegegeld betalen voor je opleiding in het buitenland.

Op de laatste voorwaarde zijn echter enkele uitzonderingen van toepassing:

 • Je hebt de status van migrerend werknemer;
 • Je werkt voor een Nederlandse overheidsorganisatie in het buitenland werkt;
 • Je vader of moeder voor een Nederlandse overheidsoriganisatie werkt;
 • In de grensstreek gaat studeren.

Hoe zit het met je studentenreisproduct?

In het buitenland maak je geen gebruik van je studentenreisproduct. Gelukkig is daar een mooie oplossing voor. Je kunt je studentenreisproduct namelijk omzetten in een ov-vergoeding. Deze vergoeding bedraagt (in het schooljaar 2015-2016) €98,11 per maand. Dat is toch een leuk maandelijks extraatje, want het is waarschijnlijk meer dan je per maand kwijt bent aan reizen in het land waar je studeert.  

Kom je in aanmerking voor een studiebeurs als je in het buitenland gaat studeren?

Ga je in het buitenland studeren, maar ben je bang dat je moeite hebt om je buitenlandse studie te financiëren? Je staat er niet alleen voor. Er zijn namelijk veel studiebeurzen waar je je, als je aan de voorwaarden voldoet, voor kunt aanmelden als je in het buitenland gaat studeren. Zowel de Nederlandse overheid, de Europese Unie, de Nuffic en je onderwijsinstelling als tal van particuliere organisaties hebben studiebeurzen voor een buitenlandse studie beschikbaar.

Bekijk de Beursopener voor een volledig overzicht van alle studiebeurzen voor een studie in het buitenland. Je zult merken dat veel studiebeurzen uitgaan van een studieperiode van drie tot twaalf maanden. Er zijn echter ook genoeg studiebeurzen voor studies met een langere looptijd, dus als je de Beursopener goed bekijkt vind je hoogst waarschijnlijk een beurs voor jouw studie in het buitenland. Voor specifieke vragen over een bepaalde studiebeurs kun je het beste terecht bij je eigen onderwijsinstelling. Ook kunnen zij je meer informatie geven over studeren in het buitenland. Hieronder geven we een klein overzicht van enkele studiebeurzen, zodat je alvast een beter idee krijgt van het soort studiebeurzen dat beschikbaar zijn. 

Kort overzicht studiebeurzen buitenland

Erasmus+ Student Studiebeurs

De Erasmus+ studiebeurs voor studenten is specifiek gericht op een studie in Europa. Studenten van alle studierichtingen kunnen gebruikmaken van de beurs. De lengte van deze studiebeurs is echter slechts drie tot twaalf maanden.

Amerika Studiebeurs Verenigde Staten

Deze studiebeurs is bedoeld voor studenten die willen studeren in Amerika. Zowel studenten die hun bacheloropleiding in Amerika willen volgen als studenten die voor hun master gaan kunnen gebruikmaken van de Amerika Studiebeurs Verenigde Staten. Als je je aanmeldt voor deze studiebeurs dan krijg je diverse aanbiedingen van verschillende universiteiten, waarbij de hoogte van je studiebeurs tot 50% van het collegegeld, huisvesting en eten/ drinken is. De duur van de beurs is afhankelijk van de duur van je studie in Amerika.

Asia Business studiebeurs

Deze studiebeurs is bedoeld voor mensen die een bachelor, master of MBA studie willen volgen aan één van de beste Business Universities van Azië: Solbridge. De beurs is geldig gedurende de hele duur van je studie in Azië en de hoogte verschilt van je kwaliteiten. Het is minimaal 30% van het collegegeld en maximaal 70%.

Studiebeurs voor European School of Economics

Deze studiebeurs is bedoeld voor studenten die een studie zoals bedrijfskunde of beheerswetenschappen gaan studeren. Landen waar de beurs van kracht is, zijn het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië. De hoogte van de studiebeurs verschilt, want er wordt uitgegaan van een percentage van het collegegeld. Het kan dus al gauw duizenden euro’s opleveren als je bijvoorbeeld besluit om in het Verenigd Koninkrijk te studeren. De European School of Economics studiebeurs geldt de gehele duur van je studie.

Kun je een bijbaan hebben naast een studie in het buitenland?

Werken naast studie buitenland | 1Kortingscode.nl

Zoals uit dit onderzoek is gebleken heeft het gros van de studenten in Nederland een bijbaan. Kun je nog steeds een bijbaan hebben als je in het buitenland studeert? Dat verschilt per land. Ook zijn andere factoren van invloed, zoals bijvoorbeeld je beheersing van de taal van dat land. Houd er echter rekening mee dat een studie in het buitenland vooral in het begin veel tijd kost. Het is dan ook verstandig om tijdens het eerste semester genoeg tijd vrij te houden voor je studie, zodat je daarna een goed beeld hebt van het aantal uur dat je naast je buitenlandse studie kunt werken.

Bijbaan naast een studie in de Europese Unie

We hebben geconstateerd dat, als je in het buitenland gaat studeren en je kiest voor een studie in een land dat tot de Europese Unie behoort, je dezelfde rechten hebt als de inwoners van dat land. Dat betekent dus dat je ook in die landen mag werken, want je hebt een permanente verblijfsvergunning. Je beheersing van de taal van dat land kan echter van invloed zijn bij het vinden van een bijbaan. Als je bijvoorbeeld studeert aan een universiteit in Denemarken dan is de voertaal van je studie Engels, maar als je in een dienstverlenende functie wilt werken dan is het van belang dat je een redelijk woordje Deens spreekt.

Bijbaan naast een studie buiten de Europese Unie

Als je in een land buiten de Europese Unie gaat studeren, dan mag je niet altijd werken naast je studie. Je moet namelijk een visum aanvragen om voor langere tijd in dat land te mogen verblijven. Je visum bepaalt of je een bijbaan mag hebben of niet. In de meeste landen krijg je gedurende de gehele duur van je studie een studentenvisum. Een deel van de landen die gebruikmaakt van een studentenvisum heeft bepaald dat je niet mag werken naast je studie. Voor de meest accurate informatie over het al dan niet mogen hebben van een bijbaan kun je het beste direct contact opnemen met de universiteit waar je wilt studeren of de Nederlandse ambassade in dat land. Om je toch een beetje een beeld te geven van de regelgeving omtrent werken naast je studie in het buitenland, volgt hieronder een kort overzicht van de regels van landen die populair zijn onder studenten met een buitenlandse studie. Toevallig is het in deze landen wél toegestaan om te werken, mits je voldoet aan bepaalde voorwaarden. Op de website van KILROY vind je nog een paar andere voorbeelden.

Werken naast je studie in Amerika

In de Verenigde Staten mag je als internationale student de eerste negen maanden niet werken naast je studie (behalve een paar uur per week op de campus). Daarna mag je per week maximaal twintig uur per week werken naast je studie en in de vakanties zelfs fulltime. De meeste studenten die in het Amerika studeren kiezen voor een baan in de horeca, maar als je geluk hebt vind je een baan die aansluit bij je studierichting.

Werken naast je studie in China

In China mag je met gelijk beginnen met werken naast je studie. Ook is werk vinden relatief makkelijk voor internationale studenten. Reisorganisatie KILROY raadt je aan om één van de vele Engelse kranten te kopen die gericht is op buitenlandse inwoners, want daar staan meestal vacatures in die je als student kunt vervullen.

Werken naast je studie in Australië

Net zoals in China, heb je ook in Australië toestemming om te werken met een studentenvisum. Er geldt een maximum van twintig uur per week, behalve wanneer je vakantie hebt. In je vakanties mag je namelijk fulltime werken.

Werken naast je studie in Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland kan je een werkvergunning aanvragen als je langer dan twaalf maanden in Nieuw-Zeeland gaat studeren. Net zoals in dat in Australië en Amerika het geval is, mag je dan maximaal twintig uur per week naast je studie werken en fulltime in de vakanties.

Samenvatting

Studeren in de Europese Unie

Als je in het buitenland gaat studeren, dan sta je in eerste instantie voor een keuze die vooral op financieel gebied grote gevolgen heeft. Als je er namelijk voor kiest om te studeren in een land dat tot de Europese Unie behoort, dan krijg je automatisch een permanente verblijfsvergunning. Dit betekent dat je opleiding deels gesubsidieerd wordt waardoor je hetzelfde collegegeld betaalt als een inwoner van dat land. Hierdoor betaal je in sommige landen géén collegegeld, terwijl je in andere landen juist meer kwijt bent dan in Nederland. De permanente verblijfsvergunning geef je ook het recht om gelijk te werken in het land waar je studeert.

Studeren buiten de Europese Unie

Kies je ervoor om te studeren buiten de Europese Unie? Houd dan rekening met hogere collegegelden. Je studie wordt namelijk niet gefinancierd door het land waar je studeert, waardoor je het voltallige collegegeld betaalt. Bovendien heb je een visum nodig als je voor langere tijd in een land verblijft. In de meeste gevallen krijg je een studentenvisum, wat gevolgen heeft voor het al dan niet mogen hebben van een bijbaan. In sommige landen mag je gelijk aan het werk, in andere landen pas na een bepaald aantal maanden en er zijn landen waar je helemaal geen bijbaan mag hebben. Raadpleeg voor actuele en accurate informatie altijd eerst de universiteit waar je wilt studeren of de Nederlandse ambassade van dat land.

Studiebeurs voor een buitenlandse studie

Als je kiest voor een buitenlandse studie, dan kun je in aanmerking komen voor een studiebeurs. Je kunt een studie krijgen van de Nederlandse overheid, de Europese Unie, de Nuffic, je onderwijsinstelling en meerdere particuliere organisaties bieden studiebeurzen aan. Sommige studiebeurzen zijn alleen bedoeld voor bepaalde studierichtingen, andere studiebeurzen gelden alleen voor bepaalde landen of opleidingsinstituten.

Studiefinanciering tijdens een buitenlandse studie

Je behoudt je studiefinanciering tijdens een buitenlandse studie, mits je voldoet aan de voorwaarden voor het krijgen van studiefinanciering. Bedenk wel dat de studiefinanciering vanaf september 2015 verandert in een studievoorschot.  Je behoudt ook je studentenreisproduct als je in het buitenland studeert, maar deze kun je omzetten in een ov-vergoeding. Je ontvangt dan maandelijks (in het schooljaar 2015-2016) € 98,11 per maand. 

Conclusie: studeren buiten de Europese Unie is fors duurder

Studeren buiten de Europese Unie

Een studie buiten de Europese Unie is gemiddeld fors duurder dan een studie in de EU. Het is vooral Amerika dat met kop en schouders boven alle andere landen uitsteekt. Heb je de afgelopen jaren echter goed gespaard, betalen je ouders (een deel van) je studie of kan je een studiebeurs krijgen? Dan is studeren buiten de Europese Unie zeker de moeite waard! Amerika bijvoorbeeld heeft niet alleen de beste universiteiten ter wereld, ook heb je tijdens je vakanties de tijd om het land te ontdekken.

Studeren in China | 1Kortingscode.nl

Kies je voor een studie in China of Japan, dan kun je ook studeren aan een topuniversiteit en leer je tegelijkertijd een heel andere cultuur kennen. Ben je een echt feestbeest en zie je je studie in het buitenland ook als een tijd waarin je veel lol moet hebben? Ga dan in Sidney of Melbourne studeren. Beide steden staan al jaren in de top tien van beste studentensteden. Eigenlijk komt het erop neer dat, als de kosten voor je studie en levensonderhoud geen probleem zijn, je werkelijke alle kanten op kunt!

Studeren in de Europese Unie

Als het collegegeld dat je ergens betaalt een grote invloed heeft op je keuze, dan is het wellicht verstandig om in een land te studeren dat tot de Europese Unie behoort. Het feit dat je in Oostenrijk geen collegegeld betaalt, betekent namelijk niet dat je studie aan een universiteit daar minder waard is. Hoewel veel Amerikaanse universiteiten tot de top 100 van de wereld behoren (37 om precies te zijn), geldt datzelfde voor Europa (36 universiteiten). Daartegenover staat dat Amerikaanse universiteiten tot de duurste ter wereld behoren en universiteiten van continentaal Europa tot de goedkoopste van de wereld.

 

 
 
 

Studeren in Nederland

Heb je besloten om je studie toch in Nederland te volgen? Dat is helemaal geen ramp, integendeel. In de jaarlijks gepubliceerde wereldranglijst van kenniseconomieën staat Nederland, net zoals vorig jaar, op de zesde plaats. Dit heeft Nederland onder andere te danken aan het uitstekende hoger onderwijs (de derde positie wereldwijd). Studeren in Nederland wordt daardoor ook steeds populairder. In studiejaar 2013-2014 kozen meer dan 32.000 internationale studenten voor een studie Nederland en jaarlijks komen er daar zo’n duizend bij!

Het onderzoek is uitgevoerd door 1Kortingscode.nl, de grootste kortingswebsite van Nederland. Voor vragen over dit onderzoek kunt u contact met ons opnemen. Gegevens uit dit onderzoek mogen alleen overgenomen worden met een bronvermelding naar 1Kortingscode.nl.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang als eerste de nieuwste updates!

Je gegevens zullen nooit met derden worden gedeeld.